27. juni 2022
Derfor er en slutseddel vigtig, når du køber motorcykel
Åh, motorcyklen… Friheden på to hjul. Men før vi kommer ud på de åbne veje, er det rart at få styr på et afgørende element i motorcykelhandlen – nemlig selve slutsedlen.
Uanset hvilket køretøj du køber eller sælger, så er slutsedlen din sikkerhed for, at handlen er gået rigtigt for sig. Slutsedlen er nemlig ikke bare et dokument, som fortæller om handlen med motorcyklen. Når først slutsedlen er underskrevet, er den juridisk bindende og dermed ikke sådan lige til at løbe fra. Hverken for køber eller sælger.
Af samme grund er det derfor også vigtigt, at du som køber går motorcyklen grundigt igennem, inden du sætter din underskrift på noget som helst. Særligt i private handler er der ekstra god grund til at være opmærksom på slutsedlen. For ikke bare hænger du selv på fejl og mangler på motorcyklen, hvis du først opdager dem, efter slutsedlen er underskrevet. Det samme er tilfældet med gæld. For ligesom det er med biler, campingvogne og trailere, følger gælden den enkelte motorcykel og ikke ejeren.
Er du ikke opmærksom på de tinglyste hæftelser, kan det altså betyde, at du kommer til at hænge på en andens gæld, og det er der næppe mange, der har lyst til. Heldigvis giver vi her på AltOmBilen altid gerne en hjælpende hånd, når du skal kontrollere, at alt stemmer overens med, hvad sælger oplyser. Det eneste, vi kræver, er motorcyklens registrerings- eller stelnummer. Hvis du indtaster det i søgefeltet her på siden, fortæller vi dig til gengæld alt, vi ved om præcis den motorcykel, du overvejer at erhverve dig. Alt lige fra effekten målt i kW og hestekræfter til årgangen, om motorcyklen er importeret som brugt, om den har kørt som demonstrationskøretøj hos en forhandler, til om der er gæld i motorcyklen. Det, synes vi, giver god mening. Og ro i maven for den sags skyld.
Hvad skal en MC-slutseddel indeholde?
Helt lavpraktisk er der i lovens forstand ikke den store forskel på, om du køber et køretøj med to eller fire hjul.
Typisk fremgår følgende af en motorcykelslutseddel
- Hvem sælger og køber er (navne, CPR- eller CVR-numre og adresser)
- Motorcyklens mærke og model – generelt tekniske detaljer
- Om motorcyklen er neddroslet (kan have betydning for hvem der må køre den)
- Hvornår den er fra
- Hvornår den første gang og senest er indregistreret/omregistreret
- Motorcyklens registreringsnummer
- Hvilken pris motorcyklen er solgt for og datoen for handlen
- Hvornår motorcyklen er/skal være omregistreret i den nye ejers navn
- Oplysninger om garanti og reklamationsret
- Service-, syns- og skadehistorik
Der findes mange slutseddelskabeloner på nettet. De kan oftest både udfyldes digitalt eller printes ud. Men den rigtigt gode slutseddel efterlader også plads til aftaler uden om det, som ikke nødvendigvis besvares med 'ja' eller 'nej' i selve aftalen.
Selvom slutsedlen i alle tilfælde er juridisk bindende, er den forskellig afhængigt af, om du handler med en privatperson eller en forhandler. Hos den private har du kantstensgaranti. Altså kort og godt ingen form for garanti eller reklamationsret, når du først har skrevet under på slutsedlen. Altså medmindre at motorcyklen er så ny, at den fortsat er dækket af en form for forhandler- og/eller lovpligtig garanti og reklamationsret, der i så fald vil overgå til dig som ny ejer.
Omvendt vil du altid have reklamationsret, når motorcyklen er købt hos en forhandler. Garantien gælder i udgangspunktet kun, hvis motorcyklen er ny. Dermed ikke sagt, at du ikke kan få garanti på en brugt motorcykel, men så er det noget, du må forhandle dig til.
Formodningsreglen er blevet forlænget
Fra 1. januar 2022 er købeloven blevet en endnu bedre ven. Den såkaldte formodningsregel er nemlig blevet forlænget fra at gælde seks til nu tolv måneder. Fejler motorcyklen noget inden for det første år fra købsdatoen, kan du altså nu formode, at fejlen også var der, da du købte motorcyklen. Herfra er det forhandlerens opgave at bevise, at det ikke var tilfældet. Kan han ikke det, skal han udbedre fejlen uden beregning.