Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet, om den må køre i miljøzonerne

Bilbogen - se om der er gæld, før du køber brugt bil

Biler er dyre. Især i Danmark hvor bilejere betaler en af verdens højeste registreringsafgifter. Så at der kan være gæld i en bil, er ganske normalt. Men når du vil købe en bil som brugt, er et opslag i Bilbogen alligevel det helt rigtige at gøre, inden slutsedlen skrives under.

Vi kan lige så godt slå det fast først som sidst. I Danmark kan du generelt ikke få oplyst, hvem ejeren af en bestemt bil er - medmindre, at der er gæld i køretøjet. Her er reglerne det samme, om der så er tale om en personbil, en motorcykel eller en campingvogn. Og det er her, at Bilbogen er god at have ved hånden.

Hvad er bilbogen?

Bilbogen er et offentligt register over alle køretøjer i Danmark. Det er tilmed helt gratis at bruge Bilbogen som opslagsværk. Det kræver bare, at du har et stelnummer. Har du det, så kræver det bare ét klik, før det bliver rigtig smart.

For med det ene klik kan du rent faktisk se, hvem bilens ejer er, hvis der altså er gæld i bilen. Det er også det, man kalder tinglyst gæld. Her taler vi så konkret om en tinglysning i Bilbogen.

Og for dig, som er på jagt efter en brugt bil, kan der være meget fornuft i at undersøge, hvad der står i Bilbogen, inden du kører ud for at se på den bil, du har i kikkerten.

Når du bruger AltOmBilen.dk, så tjekker vi selvfølgelig Bilbogen for dig helt automatisk. Øverst på siden får du hurtigt overblik over, om der er er tinglyst gæld i det pågældende køretøj, og i givet fald, hvem panthaveren er. Støder du på noget, som du vil undersøge nærmere, så kan du slå køretøjet op direkte i Bilbogen hos Tinglysningsretten.

Tjek restgæld i bil

At der er gæld i en bil, er det intet unormalt i. Især i Danmark hvor bilerne på grund af registreringsafgiften ofte er markant dyrere end i resten verden. Folk herhjemme har relativt sjældent den halve million eller mere, som deres nye bil koster, stående på bankkontoen.

Og så er det her, man typisk optager et lån for kunne købe en ny bil.

Nogle bilkøbere finansierer hele bilens pris, mens andre kan nøjes med delfinansiering. Som brugtbilskøber er det sådan set underordnet for dig. Det er først, når du er interesseret i at købe bilen, der på et tidspunkt er betalt for med lånte penge, at Bilbogen bliver relevant for dig.

For i Danmark følger gælden bilen og ikke personen. Og er der gæld i en bil, vil det stå i Bilbogen, og altså dermed også på AltOmBilen.dk.

Viser det sig, at der er restgæld i bilen, så skal du være meget opmærksom: Sørg for at gælden er indfriet, slettet og væk fra Bilbogen, før du skriver under på slutsedlen. Er den ikke det, hænger du nemlig på det tinglyste beløb eller med andre ord – på en anden persons gæld. Det er der næppe nogen, der har lyst til.

Nu lidt om de forskellige gældstyper du kan støde på i Bilbogen.

Ejendomsforbeholdet

Det ligger i ordet. Man kan næsten høre det. Ejendomsforbeholdet betyder helt konkret, at det er långiver – eksempelvis banken – der ejer bilen. Og det vil banken gøre, indtil den dag hvor den sidste øre af lånet er betalt af. Idéen med gældstypen er, at ejeren til enhver tid kan hente bilen, hvis lånet ikke betales.

Er du brændt varm på en bil med et ejendomsforbehold i, er det ikke nødvendigvis en katastrofe. Du skal bare sikre dig, at banken har fået sine penge. Det kan klares med et opkald til banken, når du alligevel står rundt om bilen sammen med sælger.

Pant

En bil er – måske lige bortset fra huskøbet – noget nær den dyreste investering, de fleste voksne gør sig i løbet af livet. Netop fordi biler ofte er dyre, kan de også bruges som udlæg for noget andet.

Går du i banken for at låne penge, sker det som oftest ikke på grund af dit glatte ansigt. Banken vil have sikkerhed for, at pengene også kommer ind igen. Og her er bilen mange danskeres mest værdifulde genstand.

Så ligesom det er tilfældet med ejendomsforbeholdet, skal du sikre dig, at en sælger med pant i bilen betaler hver en øre tilbage til banken, før du sætter din underskrift på slutsedlen. At køre rundt i noget, en anden mand har pantsat, har du nemlig ikke lyst til.

Skulle det ske alligevel? Ja, så risikerer du faktisk, at banken kommer og henter bilen. Så står du altså uden bil, og måske værre – nu også med en gæld i en bil, du ikke længere har. Så sørg endelig for at tjekke Bilbogen hjemmefra.

Aflyst pant – som det hedder – forsvinder af sig selv fra Bilbogen.

Udlæg

Hvis du støder på ordet ’udlæg’ i Bilbogen, bør du tage dine forbehold. Det kan nemlig tyde på, at bilens nuværende ejer har ondt i økonomien. I hvert fald nok til at vedkommende ikke betaler af på det, der skyldes i bilen. Med et udlæg kan kreditor – altså den som i første omgang har lånt pengene ud – forlange, at bilen skal sælges, så de alligevel kan få pengene hjem.

For ikke at stå som en magtesløs lus mellem to negle bør du derfor altid sikre dig, at ordet ’udlæg’ ikke findes, om den bil du søger frem i Bilbogen. Du risikerer desværre, at kreditor kommer og henter bilen, som er deres ejendom, eller forlanger at du skal sælge bilen og indfri deres tilgodehavende.

Når det kommer til gæld, er det at være i ’god tro’ nemlig ingen undskyldning. Oftest betyder et udlæg dog bare, at kreditor skal have en vis portion af de penge, du betaler for bilen. Og det skal sælger sørge for.

Men du kan altså være mere uheldig end det.

Ejerens død står også i Bilbogen

Det kan lyde lidt makabert. Men det er faktisk ret relevant. Går en bilejer bort, før en eventuel gæld i bilen er betalt helt af, har kreditor mulighed for at notere det i Bilbogen. På den måde ved du, at nogen har penge til gode i den brugte bil, du har kig på.

En tinglysning i Bilbogen

At slå noget op i Bilbogen koster ikke noget. Det er gratis og tilgængeligt døgnet rundt, bare du har en internetforbindelse. Men du kan faktisk også bruge Bilbogen, hvis du selv har penge til gode i en bil. Så kan du nemlig tinglyse en rettighed, som det retteligt hedder. Du skal dog være opmærksom på, at det at tinglyse gæld ikke er gratis. Heller ikke i bilbogen.

Det koster tilmed også noget forskelligt, alt efter hvilken gældstype der er tale om. En tinglysning i Bilbogen foregår via Tinglysningsretten, og her er der både tinglysningsafgifter-og gebyrer at forholde sig til.

Et pantebrev i Bilbogen koster 1,5 procent af lånebeløbet og et gebyr på 1.750 kr. Mens det koster 1,5 procent af lånebeløbet og et gebyr 1.750 kr. at tinglyse et ejendomsforbehold i Bilbogen.

Til gengæld koster det ikke noget at slette gæld fra Bilbogen.

Det hele kan klares på AltOmBilen.dk

Vi håber, at du nu føler dig bedre klædt på til at styre uden om de værste gældsfælder med hjul på. For nu kender du til Bilbogens spilleregler, og du ved, hvad du står overfor, hvis du støder på en bil med gæld i.

Når du laver et nummerpladeopslag her på AltOmBilen.dk, så tjekker vi Bilbogen for dig – helt automatisk og selvfølgelig ganske gratis. Hvis der er pant i bilen, vil du altid kunne finde det i boksen ’EJERSKAB OG PANT’ på vores køretøjsrapport. Både hvor meget det drejer sig om, og hvem der er panthaver.

Men her på AltOmBilen.dk kan vi mere endnu. Bare du har bilens nummerplade eller stelnummer, så fortæller vi dig alt, der er værd at vide om bilen.

Som vi har været inde på tidligere, behøver du langt fra at løbe skrigende væk fra en bil med gæld i. Men her på AltOmBilen.dk synes vi, at du skal vide, hvis gælden er der. Vi håber, at vi ved at lægge alle bilens data frem ét sted kan gøre jagten på din nye, brugte bil lettere og mere gennemskuelig.

Andre har også læst

Positionslys

Motorkontor

Garanti på en brugt bil